Jak probíhá oprava usazení kanálu?

Propadlé nebo naopak vystouplé kanály nemá rád nikdo: nejenže neplní správně svoji funkci, ale jsou nebezpečné i pro řidiče a ostatní účastníky provozu. Jejich oprava je proto nezbytnou součástí údržby komunikací — a aby vydržela co nejdéle, nemůže ji provádět jen tak někdo. My ale víme, jak na to.

Inspekce a příprava

Prvním krokem je důkladná inspekce stávajícího stavu kanálu. Technici zhodnotí, zda je nutné provést opravu a jak rozsáhlá by měla být. Tato inspekce zahrnuje kontrolu poklopu kanálu, jeho rámu, konstrukce šachty a okolního povrchu, který může být vlivem provozu narušen. Na základě zjištěného stavu se rozhodne o vhodném postupu.

Odstranění starého asfaltu a poklopu kanálu

Po přípravě a zajištění potřebného vybavení následuje odstranění starého asfaltového povrchu kolem kanálu. Tento krok je důležitý pro odhalení samotného rámu kanálu. Starý poklop kanálu se opatrně odstraní, aby nedošlo k poškození dalších částí infrastruktury. V této fázi je klíčové pečlivé vyznačení pracovního prostoru a zajištění bezpečnosti práce.

Oprava nebo výměna rámu a poklopu kanálu

V závislosti na stavu rámu kanálu se technici rozhodnou buď pro jeho opravu, nebo úplnou výměnu. V případě, že je rám poškozený, dochází k jeho vyjmutí a instalaci nového, který odpovídá současným normám a požadavkům. Poté je na rám nasazen nový poklop, který musí přesně sedět, aby nedocházelo k jeho uvolnění či posunutí vlivem dopravy.

Úprava podkladu

Bezprostřední okolí kanálu je obvykle složité dobře zhutnit. Aby byla zajištěna stabilita a správné usazení kanálu, je nutné provést úpravu podkladového lože. Proto dáváme zvýšený důraz na doplnění a zhutnění podkladových vrstev, které jsou klíčové pro dlouhou životnost opravy. Podkladové vrstvy v okolí kanálu musí být rovnoměrně zhutněné, aby se minimalizovalo riziko propadů nebo nerovností v budoucnu.

Asfaltování

Po správném usazení rámu a poklopu kanálu následuje asfaltování okolí. Pokud je potřeba provést opravu asfaltového povrchu v okolí kanálu v celé tloušťce, je nutné použít horkou asfaltovou směs, případně studenou směs odpovídající kvality. Asfaltová směs se nanáší na zhutněné podkladové vrstvy, opatřené spojovacím postřikem, a pečlivě se zarovná do úrovně vozovky.

Zajímavost

Horní hrana poklopu kanálu by měla být vždy o několik milimetrů níž, než povrch nově položeného asfaltu. Asfalt se provozem mírně dohutní a poklop tak po nějakém čase nebude vyčnívat.

Kvalita usazení poklopu a kvalita okolní komunikace se navzájem ovlivňují. V důsledku propadlého kanálu dojde k poškození okolní komunikace a stejně tak výtluk v blízkosti kanálu způsobí jeho poničení. Proto je třeba plánovat opravu vždy komplexně s ohledem na celou komunikaci.

Máte zájem o naše služby?

Napište nám
\